Majorettes Algemeen

De majorettes van Excelsior bestaan uit ruim 20 meiden verspreid over twee teams: Twirlteam 1 en Twirlteam 2. De groepen staan onder leiding van vier instructrices: Daisy Hof en Aniek Wigger (twirlteam 2), Jorieke Hinnen en Hanadie Leusink (twirlteam 1). Beide teams trainen op maandagavond.

De majorettes van Excelsior bestaan sinds 1968. Tegenwoordig is majorette (ofwel twirler) echter meer dan het lopen op straat en het gooien met een stokje (baton); we noemen het nu ook twirlen. Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Eigenlijk kan twirlen het beste omschreven worden als een combinatie van turnen, ballet en ritmische gymnastiek, maar dan in combinatie met de baton.

Binnen Excelsior richten wij ons op het aanleren van batontechnieken, danstechnieken en de combinatie hiervan. Deze aangeleerde technieken worden vervolgens in een routine (show) verwerkt, waarmee deel genomen wordt aan diverse wedstrijden per jaar. Majorette/twirler zijn houdt dus meer in dan alleen marcheren op straat. Vooral de combinatie van een aantal elementen maakt het afwisselend en leuk om te doen!

De majorettes van Excelsior hebben de afgelopen jaren vele successen behaald. Het seizoen 2012 was daarbij bijzonder succesvol. Vier groepen plaatsten zich voor het NK majorette in december in 2012, waar de oudste groep zelfs de titel Nederlands Kampioen wist te halen! Ook zijn er de afgelopen jaren meerdere promoties naar hogere divisies gehaald en werd een team uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2010 van de gemeente Losser. In 2014 haalde de tweede jeugdgroep al zilver op het NK Twirl, vorig jaar (2016) wist dezelfde groep in een hogere leeftijdsklasse nogmaals een zilveren medaille te behalen op het NK. Prestaties om trots op de zijn!

Naast beide teams heeft Excelsior ook een grote groep solisten. Deze solisten zitten allemaal in een van beide teams, maar nemen daarnaast ook deel aan wedstrijden als solist, duo of ensemble. In de verschillende categorieën laten de solisten hun kunnen zien aan jury en publiek op muziek in een eigen gekozen stijl.

Wil je zelf majorette/twirler worden of wil je meer informatie over één van de teams? Neem dan contact op de instructrices via majorettes@excelsior-losser.nl. Voor meer informatie kan ook gekeken worden op onze Facebookpagina.

Comments are closed.