De majorette/twirlers van Excelsior bestaan per januari 2019 uit 25 meiden verspreid over drie teams: het opleidingsteam, twirlteam 2 en twirlteam 1. De drie teams staan onder leiding van vier instructrices: Daisy Hof, Aniek Wigger, Jorieke Hinnen en Hanadie Leusink. Alle teams trainen op maandagavond in het Muziekgebouw.

Historie

De majorettes van Excelsior bestaan sinds 1968, deze afdeling bestaat dus al ruim 50 jaar binnen Excelsior. Tegenwoordig is majorette echter meer dan het lopen op straat en het gooien met een stokje (baton); we noemen het nu ook twirlen. Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Eigenlijk kan twirlen het beste omschreven worden als een combinatie van turnen, ballet en ritmische gymnastiek, maar dan in combinatie met de baton.

Binnen Excelsior richten wij ons op het aanleren van batontechnieken, danstechnieken en de combinatie hiervan. Deze aangeleerde technieken worden vervolgens in een routine (show) verwerkt, waarmee deel genomen wordt aan diverse wedstrijden per jaar. Majorette/twirler zijn houdt dus meer in dan alleen marcheren op straat. Vooral de combinatie van een aantal elementen maakt het afwisselend en leuk om te doen!

De majorettes van Excelsior hebben de afgelopen jaren vele successen behaald. Het seizoen 2012 was daarbij bijzonder succesvol. Vier groepen plaatsten zich voor het NK majorette in december in 2012, waar de oudste groep zelfs de titel Nederlands Kampioen wist te halen! Ook zijn er de afgelopen jaren meerdere promoties naar hogere divisies gehaald en werd een team uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2010 van de gemeente Losser. Vorig jaar (2018) mochten zowel twirl team 1 als 2 wederom deelnemen aan het Nk Twirl. Dit resulteerde in een prachtige 4e plaats (team 2) en 7e plaats (team 1). Prestaties om trots op de zijn!

Seizoen 2019

In het seizoen 2019 zijn er drie teams bij Excelsior: opleidingsteam, twirlteam 2 en twirlteam 1. Het opleidingsteam is nieuw, deze is gestart in januari 2019. De totale afdeling majorette/twirl bestaat uit 25 meiden, in de leeftijd van 4 t/m 20 jaar. Het opleidingsteam heeft momenteel zeven leden, twirlteam 2 bestaat komend seizoen ook uit zeven leden en twirlteam 1 uit elf leden.

Naast de teams heeft Excelsior ook een grote groep solistenonderdelen. Deze solisten zitten allemaal in een van de teams, maar nemen daarnaast ook deel aan wedstrijden als solist, duo of ensemble. In de verschillende categorieën laten de solisten hun kunnen zien aan jury en publiek op muziek in een eigen gekozen stijl.

Wil je zelf majorette/twirler worden of wil je meer informatie over één van de teams? Neem dan contact op de instructrices via majorettes@excelsior-losser.nl. Voor meer informatie kan ook gekeken worden op onze Facebookpagina.